Пройшов зелений коридор? Віддай кошти!

Нами надано допомогу у поверненні коштів заробітчанина, які були вилучені митниками в аеропорту Бориспіль.
Бориспільський міськрайонний суд закиданий протоками митниці, згідно яких особи, що перетинають кордон через «зелений коридор» потрапляють у пастку.
Справа у тому, що згідно діючого законодавства через «зелений коридор» дозволено перевозити готівку у сумі, яка в еквіваленті є не більшою за 10 000 євро.
У нашому випадку підзахисний повертаючись з Ізраїлю, де тяжко працював на 2 роботах близько 8 місяців, перетнув білю лінію зеленого коридору. Після чого на запитання митників про кількість коштів добровільно їх пред’явив.
Як виявилося коштів було більше, ніж можна. Після чого митники відразу оформили документи та відправили справу до суду.
Ми підготували пояснення даній особі та заперечення на апеляційну скаргу митниці.
За результатами судового розгляду кошти людині повернули, але штраф у розмірі 1700 грн. все-таки довелось заплатити.
Судова практика у справах даної категорії досить різноманітна. Суди досить часто повертають людям ці кошти, але обов’язково потрібно з’явитися у засіданні та пояснити суду дійсні обставини справи.
Крім того, рекомендуємо надати якомога більше документів, що Вас позитивно характеризують (характеристики, медичні документи, посвідчення інваліда, щодо Вас або близьких), докази законності отриманих коштів (рух по рахунку з банку, зарплатна відомість тощо) документи мають бути з перекладом на українську або російську мову.
Ось така у нашому законі є «справедлива» норма, яка чудово прописана.
Так, відповідно до ч. 5 ст. 366 МК України обрання «зеленого коридору» вважається Вашою заявою про те, що переміщувані через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони…
А вже після, (аж ніяк не до…, щоб попередити/проінформувати громадянина…), перетину пасажиром «білої лінії», яка позначає закінчення зони спрощеного митного контролю «зелений коридор», митники запитають у Вас про кількість готівки.
Наша рекомендація:
Якщо везете грошові кошти у розмірі, який в еквіваленті більше ніж 10000 євро – не обирайте зелений коридор. Пройдіть через червоний та задекларуйте кошти. Оподаткуванню вони не підлягають.
З судовим рішення можете ознайомитися за посиланням.

Адвокат Король Олег

Читайте також:  Об'єднана палата щодо ст. 366-3 КК України (витяг)