Чи можна торгувати алкогольними напоями у нічний час? Проблему вирішено.

Протягом останніх років, як суб’єкти малого підприємництва, так і великі торгові мережі постійно стикалися з проблемою ночної торгівлі алкогольними напоями, після прийняття місцевими радами відповідних рішень.
Як показала практика підприємці по різному ставилися до таких заборон. Деякі – не зважали та продовжували продавати, інші – ні. Аналогічна позиція була і у великих торгових мереж.
З даного приводу неоднозначною була і судова практика, щодо оскарження рішень місцевих органів.
Так, 06.07.2017 окружним адміністративним судом м. Києва прийнято постанову про скасування рішення Київської міської ради №19/1023 «Про обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у стаціонарних об’єктах торгівлі в м. Києві».
Вказана постанова набрала законної сили 05.10.2017 після перегляду справи Київським апеляційним адміністративним судом.
У іншій справі № 910/3681/17 Вищий господарський суд України за позовом структурного підрозділу Антимонопольного комітету України вирішивши питання про незаконність цього ж рішення Київської міської ради від 22.09.2016 № 19/1023 прийшов до висновків щодо неможливості зобов’язати місцевий орган скасувати своє рішення та питання «зависло».
З одного боку міська рада вважала своє рішення чинним, так як воно не скасоване Господарським судом. З іншого, незаконність даного рішення вбачалася із тексту рішень господарських судів, тому воно не підлягало виконанню, не говорячи вже про наявність рішень адміністративних судів з даного питання.
Чи вирішено питання на даний момент?
Так. Але не на користь підприємців.
22 березня 2018 року Верховна рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових” (№3149).
Повного тексту Закону не має. Як вбачається із законопроекту,  будуть внесені зміни до Законів України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» та «Про місцеве самоврядування в Україні», в яких до повноважень місцевих рад віднесуть встановлення заборони продажу алкогольних напоїв (крім закладів ресторанного  господарства) у визначений час доби.

Адвокат Король Олег

Читайте також:  Нова перемога у справі «про водіння у стані наркотичного сп’яніння»