Що повинно бути у борговій розписці?

Питання боргових розписок на сьогоднішній день є надзвичайно актуальним, тому розглянемо важливі моменти, щоб кожен громадянин міг себе вберегти, даючи гроші або інші цінні речі в борг.

Згідно статей 1046, 1047 ЦК України, за договором позики одна особа передає у власність іншій гроші або інші речі, а позичальник повинен повернути таку ж суму коштів або таку ж кількість речей такої ж якості.

Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших конкретно визначених речей.

У письмовій формі укладаються грошові позики, які становлять понад 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто більше 170 гривень. Розписки складаються у простій формі. Більш складний варіант – це нотаріально завірений договір позики. 

Судова практика прирівнює договір позики та розписку. Крім того, суди за тривалий час визначились із вимогами до оформлення розписки. Вона повинна містити:

  • назву;
  • дату та місце складання;
  • дані позичальника та особи, яка бере позику (паспортні дані, податковий код, адреса проживання та ін.);
  • боргова сума (сума і валюта);
  • дату повернення та умови;
  • підписи сторін.

 

В розписці обов’язково зазначається факт передачі грошових коштів та зобов’язання особи їх повернути. Якщо така умова не зазначена в документі, позичальник має право не повертати кошти.

Розписку радимо писати від руки саме особою, яка отримує кошти. У разі судового процесу, факт її написання боржником підтвердить почеркознавча експертиза.

Можна також вказати відсотки за користування грошовими коштами. Якщо Ви їх не вказали, законодавство передбачає можливість стягнення 3% річних та інфляційні втрати. 

Важливо знати, що боргова розписка не потребує обов’язкового нотаріального посвідчення. До того ж її можна складати у присутності свідків. Зазвичай залучається 2-3 свідки. Вони також можуть розписатися в розписці, тим самим засвідчивши факт передачі грошових коштів.

 

Читайте також:  Угоди про повернення державних коштів в кінці бюджетного періоду є фіктивними.

Адвокат Король Олег