Закрито кримінальну справу про обіг наркотиків

У жовтні 2017 року до нас звернулася жителька м. Золотоноша з проханням надати допомогу сину. Кримінальна справа вже була в суді.

Обвинувачували сина у незаконному зберіганні наркотиків. Покарання світило серйозне, оскільки останній не відбув покарання за попереднім вироком, яким його засуджено до 14 років за розбій та переховувався від слідства.

У ході спілкування з сім’єю підсудного виявилося, що він має проблеми з наркотиками досить давно та потребує лікування.

Дану обставину ми взяли на озброєння. Клієнта направлено до медичного закладу для проходження лікування.

В подальшому ця обставина стала підставою для звільнення людини від кримінальної відповідальності, про що 22 грудня 2017 року судом прийнято відповідну ухвалу, а справу закрито.

Обґрунтовували ми свою позицію нормами наступного законодавства.

Згідно ч. 4 ст. 309 КК України особа, яка добровільно звернулася до лікувального закладу і розпочала лікування від наркоманії, звільняється від кримінальної відповідальності.

Таким чином дана стаття містить імперативну норму щодо необхідності звільнення особи від кримінальної відповідальності за наявності 2 юридичних фактів: 1) особа розпочала лікування; 2) його добровільність.

Тому адвокату, у справах цієї категорії, необхідно зібрати докази наявності вищевказаних обставин, а в подальшому, залежності від стадії розгляду справи, керуватися наступним законодавством.

Стаття 285 КПК України визначає загальні положення кримінального провадження щодо звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв’язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених ч. 2 ст. 284 КПК України.

За ч. 4 ст. 286 КПК України якщо під час здійснення судового розгляду справи, яка надійшла з обвинувальним актом, сторона звернеться з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання та прийняти відповідне рішення.

Пунктом 12 постанови ПВСУ «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23.12.2005 передбачено, що суд зобов’язаний звільнити таких осіб від кримінальної відповідальності.

Адвокат Король О.А.

Читайте також:  Пройшов зелений коридор? Віддай кошти!