Стягнення банком кредитного боргу є незаконним, якщо Вас обікрали шахраї

Останнім часом в соцмережах ми постійно спостерігаємо як кібер-шахраї вигадують все нові методи крадіжки грошей наших громадян через мережу інтернет.

Так, знаючи фінансовий номер людини в інтернет-банкінгу Приват24 вони викрадають всі кошти та ще й отримують товари в кредит. Після звернення людини до банку, його працівники або запевняють що все буде добре, або й відразу говорять: «вина Ваша, тому й борг платити Вам».

Потім зі сторони банку триває тиша. А вже через два – два з половиною роки до Вас приходить позов про стягнення пені, надмірних відсотків та інших штрафних санкцій. 

Як свідчить судова практика у таких справах, – якщо людина захищається самостійно або взагалі не йде до суду – банк перемагає.

Але, отримавши позов від банку, не потрібно опускати руки. Коли Вас обікрали шахраї, відразу зверніться до адвоката, який вже має позитивну практику у таких справах. Досвідчений юрист допоможе Вам зібрати докази того, що даний кредит отриманий не Вами. Такими доказами стануть: факт перебування у іншому місті, перевипуск сім-карти мобільного оператора, звернення до правоохоронних органів та банку про факт шахрайства.

Самостійно зібрати всі докази досить важко. На кожному кроці Ви отримаєте відмови. Зокрема від банку: – «банківська таємниця», від мобільного оператора – «номер за Вами не закріплений» тощо. Докази потрібно збирати з початку – як тільки Ви дізналися про викрадення коштів. В подальшому зробити це набагато складніше, але можливо.

Так, в літку 2017 року до нас звернулася дівчина з проханням допомогти у справі за позовом ПАТ КБ «Приватбанк» про стягнення з неї 70 000 грн. (потім сума збільшилася 110 000 грн.). Вказана заборгованість виникла з 2000 грн. кредитного ліміту. Як виявилося, ще в 2014 році, інтернет-шахраї зайшли в Приват24, викрали кошти та оформили кредит. Неодноразові звернення до банку та правоохоронні органи результату не дали.

Ми взялися справу. Докази довелося збирати майже з нуля. Не зважаючи на це, судом стягнуто на користь Приватбанку лише 500 грн. боргу та 500 грн. пені. Однак нами внесено апеляційну скаргу на це рішення. Наполягаємо на повну відмову у задоволені позову (справа № 712/6369/17).

Читайте також:  Перемогли Геокадастр та стягли витрати на правову допомогу